Во ред, признаваме... Целосната содржина на сајтот нема да биде готова уште некое време :)

Типокујна

agenda header

Што е типокујна?

Типокујна е десетдневна типографска работилница во која учесниците имаа можност да научат како да креираат свој фонт. Работилницата е организирана од страна на Creative Exchange во соработка со Ласко Џуровски и Архитектонски факултет. Демо верзиите од фонтовите можете да ги преземете преку овој сајт. Напомена дека кернинг паровите не се изработени до крај, па бидете внимателни при користењето.

image image

 

Ласко Џуроски

Ласко Џуровски

Ласко е единствениот македонски професионален типограф. Неговиот допринос во развивањето на кирилични фонтови е огромен.
Се занимава со графички дизајн и типографија околу 30 години. Член на TDC - Type Directors Club од Њујорк од 2000 година. Автор е на 4 фонт фамилии со вкупно 80 фонтови наменети за ексклузивна употреба во Владата на РМ, како и за слободна дистрибуција, исто така и на 20-тина авторски фонт фамилии со околу 200 фонтови.

Во моментов работи на развивање на неколку фонт фамилии за странски компании.

Негова желба е да го пренесе своето знаење за да може да се зголеми типографската сцена во Македонија, а со тоа и бројот на кирилични фонтови.

Капак

Автори: Небојша Гелески, Гоце Велески, Анке Клајн, Влатко Ристов/ Вид: Sans Serif, Text / Број на карактери: 162 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

Топола

Автор: Милан Стојанов, Анастазија Манасиевска, Ѓорѓи Јаневски, Елена Ѓорѓиевска / Вид: Display... / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Банана

Автор: Вања Штркова / Вид: Display, Text... / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Цевка

Автор: Сања Спасовска / Вид: Slab Serif, Text... / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Констелација

Автор: Мартин Ковачки / Вид: Display, Text... / Број на карактери: 150 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Кензо Танге Light & Slab

Автори: Марија Ветеровска, Ирма Велковска, Игор Делов, Ико Илиевски / Вид: Light и Slab / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Скорид

Автор: Ласко Џуровски / Вид: Display / Број на карактери: 328 /
Кернинг парови: 1991 / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Mountain

Автор: Исак Вишњиќ / Вид: Sans Serif. / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Bipolar

Автор: Мики Стефановски / Вид: Display / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Кармакаша

Автор: Александар Пешевски / Вид: Handwriting, Text... / Број на карактери: 137 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Престилка

Автор: Александра Новеска / Вид: Handwriting / Број на карактери: 114 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image image
За да го преземете фонтот,
морате да се согласите со правилата за користење

 

Хој

Автор: Коста Лазаревски/ Вид: Handwriting / Број на карактери: 63 /
Кернинг парови: во изработка / Јазична поддршка: Cyrillic (македонска, српска) & Latin (European)

image
Овој фонт ќе биде наскоро достапен за преземање.

 

Поддржувачи на настанот

Голема благодарност до Ласко Џуровски што несебично без никаков надомест одлучи да ја одржи оваа работилница. Исто така се заблагодаруваме и на Архитектонски факултет што ни излегоа во пресрет и ги отстапија своите простории, како и на Студиото Тотем и Полиестердеј за печатењето на материјалите. Секако не можеме да ја заборавиме Creative Exchange заедницата која што помага во остварувањето на секој ваков подвиг.